UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI
FACULTATEA DE FIZICĂ


“Quantum Mechanics, Physical and Metaphysical Issues”

Quantum Mechanics, Physical and Metaphysical Issues  is an interdisciplinary event, jointly organised by the Faculty of Physics and the Faculty of Philosophy, in order to celebrate the centenary of the rigorous foundations of quantum mechanics (2025 International Year of Quantum Science and Technology), by bringing together researchers to reflect on and  explore the impacts of quantum mechanics on both science and society.

The conference is organised in a hybrid format at the Faculty of Physics from 5th to 7th of May 2025 and includes plenary sessions, round tables, panel sessions (for young researchers), hands-on learning (for upper secondary school pupils). The plenary sessions and round tables are opened to students, academics, researchers, pupils and teachers.

Informații pentru elevi disponibile aici (înscrieri până pe 29 aprilie 2025 aici).

Panels for Philosophy include, but are not limited to:

  • common interpretations of quantum mechanics (Copenhagen interpretation, the many-worlds interpretation and Bohmian mechanics),
  • non-locality, contextuality and realism,
  • the measurement problem,
  • determinism and quantum mechanics – is quantum mechanics relevant to philosophical debates about free will?
  • the ontological categories of quantum states.

Panels for Physics include, but are not limited to:

  • concepts and formal structure of quantum mechanics,
  • consequences of quantum mechanics in atomic, nuclear, condensed matter, particle physics and cosmology,
  • quantum information and communication,
  • challenges in quantum mechanics teaching.

MA/MSC and PhD students, as well as early postdocs are encouraged to contribute with research abstracts related to the event’s topic areas. Abstracts should be written in English and should not exceed 300 words. Abstracts will receive full consideration if submitted before April 28th, 2025.

Click here in order to submit your abstract.


,,International Masterclass ATLAS – Z-Path’’

În data de 29 martie 2025, Facultatea de Fizică a Universității din București organizează împreună cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN-HH) și European Organization for Nuclear Research (CERN), cu sprijinul SciResCareer - PNRR C9-I10, evenimentul

“International Masterclasses ATLAS – Z-Path’’

în cadrul programelor „International Masterclasses – hands on particle physics” ale International Particle Physics Otreach Group (IPPOG).

Evenimentul este dedicat elevilor de liceu, având ca scop introducerea acestora în experimentele de fizica particulelor de la CERN. Elevii vor audia lecții introductive de fizica particulelor și vor analiza date pentru detectorul ATLAS de la LHC (Large Hadron Collider) din cadrul CERN cu sprijinul cercetătorilor și doctoranzilor din UB și IFIN-HH. La finalul zilei, participanții se vor conecta online cu cercetătorii de la CERN, dar și cu elevii din alte țări care participa la același experiment, pentru a își prezenta rezultatele.

Programul evenimentului este disponibil aici.


Facultatea de Fizică de la A la Z și Concursul de Robotică „Exploratori în Lumea Fizicii"

 

În perioada 04 - 05 aprilie 2025, în incinta Facultății de Fizică, se vor desfășura ediția a VII-a a evenimentului „Facultatea de Fizică de la A la Z” (FFAZ) și prima ediție a Concursului de Robotică „Exploratori în Lumea Fizicii”.

FFAZ își propune să promoveze Fizica printre elevii de liceu, îndeosebi din clasele a XI-a și a XII-a şi să le prezinte acestora oportunitățile în alegerea unei cariere în acest domeniu. În acest sens, elevii vor avea posibilitatea să participe la ateliere, la vizite ale laboratoarelor Facultății de Fizică şi să cunoască oferta educațională a Facultății de Fizică.

Mapa evenimentulu FFAZ poate fi descpărcată de aici.

Elevii dornici de o provocare pot participa la prima ediție a Concursului de Robotică „Exploratori în Lumea Fizicii”, o competiție pe echipe, dedicată celor pasionați de programare, fizică și înzestrați cu multă ingeniozitate.

Regulamentul concursului poate fi consultat aici.

Regulile după care se va desfășura concursul pot fi descărcate de aici.

Robotul trebuie să se încadreze intr-un cub cu dimensiunile de 50 cm x 50 cm x 50 cm.

Arena va fi împărțită în 4 zone, fiecare cu materiale specifice:

  • Zona 1 – Manipulare magnetică
    Materiale: plăci de lemn sau PVC pentru suprafață, electro-magneți, obiecte metalice mici , capcane magnetice.
  • Zona 2 – Suprafață instabilă
    Materiale: plăci de echilibru (lemn MDF sau plastic), suport pentru înclinare, plăcuțe roșii.
  • Zona 3 – Rampă cu unghi variabil
    Materiale: placă MDF sau policarbonat pentru rampă, mecanism de ajustare a unghiului, obiect de transport.
  • Zona 4 – Detectare autonomă
    Materiale: markere colorate, suprafață de joc (PVC sau placaj).

Înscrierea la FFAZ și Concursului de Robotică „Exploratori în Lumea Fizicii” se va face prin completarea formularului de înscriere https://forms.gle/uLTZ1FBSMVzga5oR7 până pe data de 23 martie 2025, ora 12:00. Formularul poate fi completat de un cadru didactic, care poate înscrie un grup de elevi sau de fiecare elev, individual. La Concursul de Robotică se poate înscrie o singură echipă pe liceu/colegiu/centru de excelență.

Întrebări şi răspunsuri...

Pentru informații suplimentare, ne puteți scrie pe adresa de e-mail claudia-gabriela.chilom@unibuc.ro

 


Seminar științific - Dr. Emilian Dudaș

Titlul prelegerii:

„Axions and the strong charge conjugation and parity symmetry problem”

Invitat: Dr. Emilian Dudaș

Centre national de la recherche scientifique (CNRS)

Institut Polytechnique de Paris

 

Seminarul va avea loc joi, 20 martie 2025, începând cu ora 14 în amfiteatrul A3 al Facultății de Fizică a Universității din București.

Posterul evenimentului este disponibil aici.

Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB), SciResCareer și Facultatea de Fizică vă invită în perioada 11-21 martie 2025 la o serie de cursuri modulare susținute de Dr. Emilian Dudaș. Mai multe detalii aici.

 


,,International Masterclass ATLAS – W-Path’’

În data de 15 martie 2025, Facultatea de Fizică a Universității din București organizează împreună cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN-HH) și European Organization for Nuclear Research (CERN), cu sprijinul SciResCareer - PNRR C9-I10, evenimentul

“International Masterclasses ATLAS – W-Path’’

în cadrul programelor „International Masterclasses – hands on particle physics” ale International Particle Physics Otreach Group (IPPOG).

Evenimentul este dedicat elevilor de liceu, având ca scop introducerea acestora în experimentele de fizica particulelor de la CERN. Elevii vor audia lecții introductive de fizica particulelor și vor analiza date pentru detectorul ATLAS de la LHC (Large Hadron Collider) din cadrul CERN cu sprijinul cercetătorilor și doctoranzilor din UB și IFIN-HH. La finalul zilei, participanții se vor conecta online cu cercetătorii de la CERN, dar și cu elevii din alte țări care participa la același experiment, pentru a își prezenta rezultatele.

Programul evenimentului este disponibil aici.


SESIUNEA ŞTIINŢIFICĂ ANUALĂ

Facultatea de Fizică organizeaza anual Sesiunea de Comunicari Ştiinţifice, adresată cadrelor didactice, cercetătorilor şi studenţilor din intreaga ţară. Informaţii detaliate cu privire la aceasta manifestare găsiţi la adresa:
https://ssffb.fizica.unibuc.ro/SSFFB/Main.php

Abstract book 2023
Abstract book 2022
Abstract book 2021

FACULTATEA
DE
FIZICĂ

PREZENTARE VIDEO
INFORMAŢII PUBLICE
PERFECTIONARE
CONCURSURI




© Facultatea de Fizică - Universitatea din Bucureşti