,,International Masterclass ATLAS – Z-Path’’
În data de 29 martie 2025, Facultatea de Fizică a Universității din București organizează împreună cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN-HH) și European Organization for Nuclear Research (CERN), cu sprijinul SciResCareer - PNRR C9-I10, evenimentul
“International Masterclasses ATLAS – Z-Path’’
în cadrul programelor „International Masterclasses – hands on particle physics” ale International Particle Physics Otreach Group (IPPOG).
Evenimentul este dedicat elevilor de liceu, având ca scop introducerea acestora în experimentele de fizica particulelor de la CERN. Elevii vor audia lecții introductive de fizica particulelor și vor analiza date pentru detectorul ATLAS de la LHC (Large Hadron Collider) din cadrul CERN cu sprijinul cercetătorilor și doctoranzilor din UB și IFIN-HH. La finalul zilei, participanții se vor conecta online cu cercetătorii de la CERN, dar și cu elevii din alte țări care participa la același experiment, pentru a își prezenta rezultatele.
Programul evenimentului este disponibil aici.
Facultatea de Fizică de la A la Z
și
Concursul de Robotică „Exploratori în Lumea Fizicii"
În perioada 04 - 05 aprilie 2025, în incinta Facultății de Fizică, se vor desfășura ediția a VII-a a evenimentului „Facultatea de Fizică de la A la Z” (FFAZ) și prima ediție a Concursului de Robotică „Exploratori în Lumea Fizicii”.
FFAZ își propune să promoveze Fizica printre elevii de liceu, îndeosebi din clasele a XI-a și a XII-a şi să le prezinte acestora oportunitățile în alegerea unei cariere în acest domeniu. În acest sens, elevii vor avea posibilitatea să participe la ateliere, la vizite ale laboratoarelor Facultății de Fizică şi să cunoască oferta educațională a Facultății de Fizică.
Mapa evenimentulu FFAZ poate fi descpărcată de aici.
Elevii dornici de o provocare pot participa la prima ediție a Concursului de Robotică „Exploratori în Lumea Fizicii”, o competiție pe echipe, dedicată celor pasionați de programare, fizică și înzestrați cu multă ingeniozitate.
Regulamentul concursului poate fi consultat aici.
Regulile după care se va desfășura concursul pot fi descărcate de aici.
Robotul trebuie să se încadreze intr-un cub cu dimensiunile de 50 cm x 50 cm x 50 cm.
Arena va fi împărțită în 4 zone, fiecare cu materiale specifice:
- Zona 1 – Manipulare magnetică
Materiale: plăci de lemn sau PVC pentru suprafață, electro-magneți, obiecte metalice mici , capcane magnetice.
- Zona 2 – Suprafață instabilă
Materiale: plăci de echilibru (lemn MDF sau plastic), suport pentru înclinare, plăcuțe roșii.
- Zona 3 – Rampă cu unghi variabil
Materiale: placă MDF sau policarbonat pentru rampă, mecanism de ajustare a unghiului, obiect de transport.
- Zona 4 – Detectare autonomă
Materiale: markere colorate, suprafață de joc (PVC sau placaj).
Înscrierea la FFAZ și Concursului de Robotică „Exploratori în Lumea Fizicii” se va face prin completarea formularului de înscriere https://forms.gle/uLTZ1FBSMVzga5oR7 până pe data de 23 martie 2025, ora 12:00. Formularul poate fi completat de un cadru didactic, care poate înscrie un grup de elevi sau de fiecare elev, individual. La Concursul de Robotică se poate înscrie o singură echipă pe liceu/colegiu/centru de excelență.
Întrebări şi răspunsuri...
Pentru informații suplimentare, ne puteți scrie pe adresa de e-mail claudia-gabriela.chilom@unibuc.ro
Seminar științific - Dr. Emilian Dudaș
Titlul prelegerii:
„Axions and the strong charge conjugation and parity symmetry problem”
Invitat: Dr. Emilian Dudaș
Centre national de la recherche scientifique (CNRS)
Institut Polytechnique de Paris
Seminarul va avea loc joi, 20 martie 2025, începând cu ora 14 în amfiteatrul A3 al Facultății de Fizică a Universității din București.
Posterul evenimentului este disponibil aici.
Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB), SciResCareer și Facultatea de Fizică vă invită în perioada 11-21 martie 2025 la o serie de cursuri modulare susținute de Dr. Emilian Dudaș. Mai multe detalii aici.
În atenţia studenţilor masteranzi!!!
Şcoala Doctorală de Fizică (https://www.fizica.unibuc.ro/Doctorat/) va organiza o serie de întălniri cu studenţii masteranzi interesaţi să afle detalii în legătură cu temele de cercetare ce pot fi abordate în cadrul studiilor universitare de doctorat sub îndrumarea conducătorilor de doctorat afiliaţi (https://www.fizica.unibuc.ro/Doctorat/Prezentare/Conducatori/). Aceste întălniri vor avea loc astfel:
Direcţiile de studii doctorale Fizica stării condensate, Optică, Spectroscopie, Plasmă, Laseri şi Surse regenerabile de energie – joi, 13 martie, ora 15, în A1
Direcţia de studii doctorale Fizică atomică, Fizică nucleară, Fizica particulelor elementare, Astrofizică şi aplicaţii – joi, 20 martie, ora 15, în A2
Direcţiile de studii doctorale Biofizică experimentală şi computaţională, Fizică medicală şi Fizică teoretică şi computaţională – joi, 27 martie, ora 15, în A2
Direcţia de studii doctorale Fizica atmosferei şi Pământului – joi, 27 martie, ora 14, în Laboratorul de Fizica Atmosferei
Selecţii pentru mobilităţi ERASMUS+ 2025-2026
în cadrul universităţilor partenere în afara Alianţei CIVIS
Lansarea selecțiilor pentru mobilități de studii Erasmus+ pentru
anul academic 2025-2026, selecții organizate la nivelul fiecărei facultăți pentru un număr total
de 250 de mobilități de studii Erasmus+ în cadrul universităților partenere ale UB (în afara
CIVIS).
Mai multe informaţii găsiţi aici.
Selecție centralizată pentru mobilități de studii Erasmus+ CIVIS pentru anul academic
2025-2026
Selecție centralizată pentru mobilități de studii Erasmus+ CIVIS pentru anul academic 2025-2026 (fonduri proiect Erasmus+ KA131-2024):
- număr total de locuri: 300
- termenul limită de aplicație online: 19 martie 2025, ora 13:00,
- informațiile sunt disponibile la adresa https://unibuc.ro/international/programul- erasmus/studenti-erasmus/selectie/,
- aplicația online este disponibilă la adresa https://forms.gle/C1ccBFPBRkMQEVbG9
- termen finalizare selecție: 31 martie 2025 (vă vom informa ulterior despre rezultatele selecției)
Important:
- nu mai este solicitată recomandarea pentru mobilitate din partea unui cadru didactic universitar
- planul provizoriu al cursurilor alese de candidat în cadrul universității partenere CIVIS trebuie sa fie vizat de către Responsabilul Erasmus din facultate
Tematica examenului de licență
Tematica pentru proba generală a examenului de licență, începând cu sesiunea iunie-iulie 2025, a fost publicată pe pagina web dedicată examenelor de finalizare a studiilor.
Structura anului universitar 2024-2025
Studii universitare de licență, masterat și doctorat
Vă dorim un an universitar cu cât mai multe realizări!
Anunț privind închirierea terenului de fotbal
Terenul de fotbal de la Facultatea de Fizică poate fi închiriat în fiecare zi, de Luni până Duminică, cu excepția următoarelor intervale orare în care sunt prevăzute activități didactice:
Luni: 16.00-17.30
Miercuri: 16.00-17.30
Persoanele care doresc să folosească terenul de fotbal trebuie să rezerve la Poarta Facultății de Fizică: ziua și intervalul orar.
În momentul în care se face rezervarea se achită și taxa de închiriere.
Tarifele pentru închirierea terenului de fotbal sunt următoarele:
• 150 lei/h – pentru intervalul orar în care nu este nevoie de instalația de nocturnă
• 175 lei/h – pentru intervalul orar în care se aprinde instalația de nocturnă
|