UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI
FACULTATEA DE FIZICĂ


Universitatea din București, studiu de cultură organizațională în cadrul proiectului „eBelong 2”

Universitatea din București desfășoară, în 2024, prin Centrul de Învățare, primul studiu de cultură organizațională din Alianța CIVIS.

Realizat alături de Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Autonomă din Madrid și Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen, studiul reprezintă un prim pas spre schimbarea culturii organizaționale în sensul diversității și al incluziunii.

Până în prezent, 100 de membri ai comunității academice a Universității din București au participat deja, în urma unei selecții aleatorii, în prima diagnoză de cultură organizațională realizată la UB.

Detalii se găsesc aici.


CIVIS anunță o nouă ediție a micro-programului Civic Engagement. Studenții Universității din București, invitați să aplice până pe 18 octombrie 2024

Micro-programul CIVIS Civic Engagement, lansat de Universitatea din București, Universitatea Autonomă din Madrid și Universitatea din Tübingen, alături de Universitatea Națională si Capodistriană din Atena, este din nou deschis pentru înscrieri. Până pe data de 18 octombrie 2024, studenții din ciclurile de licență și masterat interesați să combine mai multe cursuri și module într-o singură modalitate de studiu coerentă și concisă pot aplica pentru acest micro-program.

Detalii se găsesc aici.


Membrii comunității academice a UB, invitați să participe la conferința internațională CIVIS și CIVICA „Reflexivity in Higher Education: Liberation or Entrapment?”

Detalii cu privire la acest eveniment se găsesc aici.


CIVIS anunță prelungirea termenului de înscriere pentru 4 programe hibride intensive – Blended Intensive Programmes (BIPs). Studenții UB, invitați să participe

CIVIS anunță prelungirea termenului de înscriere la patru cursuri hibride intensive (Blended Intensive Programmes – BIPs), dezvoltate în cadrul programului de mobilitate Erasmus+.

Astfel, noul termen-limită pentru aceste patru BIPs este 8 martie 2023, iar aplicațiile se pot depune pe platforma de mobilități CIVIS, accesibilă prin intermediul catalogului programelor.

Detalii se găsesc aici.


Studenții UB, invitați să se înscrie la microprogramele anuale CIVIS Global Awareness și Civic Engagement. Înscrieri pentru această serie până la 31 martie 2023

Studenții UB sunt invitați să se înscrie la microprogramele CIVIS Global Awareness și Civic Engagementorganizate în limba engleză de Universitatea din București, Universitatea din Tübingen și Universitatea Autonomă din Madrid. 

Înscrierile pentru această nouă serie sunt deschise până la 31 martie 2023.

Facultatea de Fizică participă în cadrul celor două programe Global Awareness și Civic Engagement cu două cursuri:

1. Eco-friendly Technologies for Energy Conversion and Storage - doamna Lect. Dr. Adriana Bălan și doamna Conf. Dr. Sorina Iftimie

2. Physicists as Civic Scientists - doamna Conf. Dr. Roxana Zus, domnul Conf. Dr. Alexandru Nicolin și domnul Prof. Dr. Virgil Băran

Detalii se găsesc aici.


Studenții Universității din București de la toate nivelurile de studii, invitați să se înscrie la microprogramul “Civic Engagement”, dezvoltat în cadrul alianței CIVIS

Studenții Universității din București de la toate nivelurile de studii sunt invitați să se înscrie la microprogramul Civic Engagement oferit de Universitatea din București alături de Universitatea Autonomă din Madrid și Universitatea din Tübingen.

Oferit în cadrul CIVIS, microprogramul oferă studenților un nou traseu de învățare care completează programul de studii și le permite acestora să își construiască un curriculum individual, în funcție de propriile interese de studiu și cercetare. Prin structura și cursurile oferite, microprogramul oferă noi experiențe de învățare, având la bază pedagogii inovative, schimburi culturale, multilingvism și conexiuni cu alți studenți din cadrul Alianței CIVIS.

În cadrul microprogramului Civic Engagement, studenții au ocazia să aplice cunoștințele dobândite în practică, într-un context comunitar, fac schimb de perspective asupra problemelor societății actuale cu colegii studenți de la aceeași universitate și de la universitățile partenere CIVIS. Acesta promovează angajamentul civic în mediul academic și susține studenții  să își asume responsabilitatea și să câștige experiență, asigurând totodată o contribuție semnificativă la dezvoltarea lor profesională și personală.

Înscrierile pentru Unit 1 se pot face până la 28 februarie 2023.

Informații suplimentare se găsesc aici.


Cursuri privind bolile rare, oferta programului doctoral al Institutului MarMaRa – Universitatea Aix-Marseille

Institutul Marseille de Boli Rare – MarMaRa, din cadrul Universității Aix-Marseille, membră a Alianței CIVIS, anunță lansarea programului doctoral pentru anul 2023. Programul include două părți: cursuri de boli rare și cursuri transversale.

Acestea sunt deschise prioritar studenților doctorali, dar, în cazul în care capacitatea maximă nu este atinsă, la program pot participa masteranzi, ingineri și cercetători. Dat fiind că toate cursurile sunt în limba engleză și că aproape toate se desfășoară la distanță, la acestea pot participa studenți din orice parte a lumii.

După fiecare program, toți cursanții vor primi un certificat de participare, iar studenții doctorali pot obține până la 7 ore/curs validate de școala doctorală din care fac parte

Cursurile se adresează doctoranzilor cu un interes deosebit în bolile rare și se concentrează asupra felului în care bolile rare sunt abordate la nivel național și european. Cursanții au posibilitatea de a aprofunda domenii precum dezvoltarea preclinică, genetica medicală, microscopia și statistica. În plus, cursurile le vor permite participanților să intre în rețele profesionale și să-și dezvolte colaborarea cu alți cercetători din domeniu.

Informații suplimentare se găsesc aici.


Studenți UB cu specializări în științe exacte, matematică și informatică, invitați să acceseze o nouă serie de Blended Intensive Programmes CIVIS cu termen-limită la 28 februarie 2023

De curând, CIVIS a lansat o nouă serie de cursuri hibride intensive (Blended Intensive Programmes – BIPs) în cadrul programului de mobilitate Erasmus+.

Studenții Universității din București care se specializează în diverse arii ale științelor naturale, matematicii și informaticii sunt așteptați să participe.

Studenții cu studii și preocupări în domeniu primesc astfel oportunitatea de a aplica, până la data de 28 februarie 2023. Detalii se găsesc aici.


Înscrierile pentru a doua serie de cursuri hibride intensive (BIPs) oferite de CIVIS, deschise până la 28 februarie 2023

CIVIS anunță lansarea celei de-a doua serii de cursuri hibride intensive (Blended Intensive Programmes – BIPs) în cadrul programului de mobilitate Erasmus+.
În perioada 1-28 februarie 2023, studenții interesați se pot înscrie pentru a doua serie de BIPs. Aplicațiile se pot depune pe platforma de mobilități CIVIS, accesibilă prin intermediul catalogului programelor, aici.

Fiecare dintre cursurile intensive combină predarea online cu o scurtă perioadă de mobilitate fizică, în cadrul căreia studenții vor fi sprijiniți pentru o deplasare de până la cinci zile la o altă universitate membră CIVIS. Ca atare, formatul inovativ, care combină sesiunile online cu întâlnirile față în față, deschide fereastra unor noi oportunități de studiu internațional pentru studenții CIVIS.

Dintre cursurile disponibile menționăm:


O listă completă a cursurilor oferite de CIVIS se găsește aici

Fiecare BIP este dezvoltat, organizat și predat de cadre didactice de la trei sau mai multe universități membre CIVIS. Dat fiind angajamentul CIVIS față de cele mai importante provocări societale, programele se circumscriu și ele celor cinci direcții principale de acțiune identificate de CIVIS:

  • Sănătate
  • Orașe, teritorii și mobilități
  • Transformarea digitală și tehnologică
  • Climă, mediu, energie
  • Societate, cultură și patrimoniu cultural
Abordarea utilizată în cadrul programelor este una interdisciplinară. Dedicate conceptului de excelență academică, aceste programe traversează adesea granițele subiectelor, ciclurilor și domeniilor tradiționale, ceea ce va garanta participanților o viziune nouă asupra temelor lor de studiu.


Oportunități de mobilitate CIVIS în cadrul unor noi programe deschise studenților. Înscrierea până la 28 februarie 2023

CIVIS a lansat o nouă serie de cursuri hibride intensive (Blended Intensive Programmes – BIPs) în cadrul programului de mobilitate Erasmus+.

Înscrierile pentru această nouă serie de programe se desfășoară până la 28 februarie 2023, iar aplicațiile se pot depune pe platforma de mobilități CIVIS, accesibilă prin intermediul catalogului programelor. Detalii se găsesc aici.


Programe CIVIS cu privire la provocările de mediu. Studenții UB cu studii și interes în domeniu, invitați să se înscrie până la 28 februarie 2023

În februarie 2023, CIVIS a lansat o nouă serie de cursuri hibride intensive (Blended Intensive Programmes – BIPs) în cadrul programului de mobilitate Erasmus+. Între acestea, o parte vizează provocările de mediu și posibilele soluții la provocările întâmpinate de comunitățile locale, regionale și globale în această privință.

Înscrierile pentru această nouă serie de programe se desfășoară până la 28 februarie 2023, iar aplicațiile se pot depune pe platforma de mobilități CIVIS, accesibilă prin intermediul catalogului programelor. Detalii se găsesc aici.


Studenții UB, invitați să se înscrie la a doua serie de programe hibride intensive – Blended Intensive Programmes (BIPs) CIVIS

La început de 2023, CIVIS anunță lansarea celei de-a doua serii de cursuri hibride intensive (Blended Intensive Programmes – BIPs) în cadrul programului de mobilitate Erasmus+.

Înscrierile pentru această a doua serie de BIPs se desfășoară în perioada 1-28 februarie 2023, iar aplicațiile se pot depune pe platforma de mobilități CIVIS, accesibilă prin intermediul catalogului programelor. Detalii se găsesc aici.


Climate and energy – An interdisciplinary perspective, tema primului MOOC CIVIS

Începând cu 2023, CIVIS anunță lansarea unui nou format de cursuri online, intitulate MOOC – Massive Open Online Course. Primul curs din această serie se numește Climate and energy – An interdisciplinary perspective și se va desfășura în perioada 30 ianuarie – 24 februarie 2023. Termenul-limită de înscriere este 30 ianuarie 2023.

Programul se adresează studenților din toate domeniile care își doresc să abordeze problematicile de mediu și criza ecologică dintr-o perspectivă interdisciplinară. Programul reprezintă atât un curs introductiv de sine stătător privind mediul și energia, cât și un preambul pentru programul transdisciplinar de masterat în mediu și energie care va fi lansat în cadrul CIVIS în anul 2024. Acest prim MOOC va prilejui un tur virtual al insulei Utö, aflată în arhipelagul Stockholm, și va aborda starea anterioară și prezentă a climei, ciclurile globale (carbon, apă), impactul uman asupra mediului și biodiversității și soluțiile privind schimbările climatice de la energie la politici publice.

Evaluarea se va face pe baza unor quiz-uri online, iar participanții vor primi un certificat de participare, care va fi inclus și în pașaportul CIVIS.

Detalii suplimentare despre cururile MOOC – Massive Open Online Course pot fi găsite aici.


EURECA-PRO STEM Innovation Contest 2022/2023

Studenții Universității din București sunt invitați să ia parte la EURECA-PRO STEM Innovation Contest 2022/2023.

Detalii complete se găsesc aici.

Studenții interesați sunt rugați să se înscrie aici până la 16 ianuarie 2023

Oportunitatea, deschisă studenților CIVIS de la toate nivelurile de studii, este menită să aducă împreună tineri din diverse alianțe universitare cu scopul de a propune și discuta soluții la provocările lumii reale provenite din cercetările STEM. Participarea studenților CIVIS la acest eveniment reprezintă o oportunitate de întărire a cooperării între diverse alianțe și universități și pentru stabilirea de noi contacte.

În mod concret, studenți din cele opt țări reprezentate în cadrul EURECA-PRO (Austria, Germania, Belgia, Franța, Grecia, Polonia, România și Spania) sunt invitați să propună proiecte creative din zona domeniilor STEM menite să identifice soluții la probleme societale. Competiția va promova inventivitatea studenților și abilitățile lor de rezolvare a problemelor prin colaborare și învățare bazată pe proiecte (Project Based Learning), cu sprijinul unor cercetători din zone multidisciplinare circumscrise domeniilor STEM.

În plus, la această ediție, studenților din cadrul universităților membre EURECA-PRO li se vor alătura și studenți de la alte universități europene, între care cele din cadrul CIVIS, cu scopul de a promova colaborarea dintre diversele alianțe și de a crește dimensiunea europeană și impactul inițiativei universităților europene.

Detaliile complete ale competiției sunt disponibile pe pagina EURECA-PRO STEM Innovation Contest, aici.

Mai multe informații pot fi solicitate la adresa pgarcl@unileon.es.


Microprogramul Global Awareness

Studenții și masteranzii Universității din București sunt invitați să se înscrie la o nouă ediție a microprogramului CIVIS “Global Awareness”. 

Termenul-limită de înscriere este 14 ianuarie 2023.

Facultatea de Fizică va participa la acest micro-program cu două cursuri:

1. Eco-friendly Technologies for Energy Conversion and Storage, ținut de doamna Lect. Dr. Adriana Bălan și doamna Conf. Dr. Sorina Iftimie

2. Physicists as civic scientists, ținut de doamna Lect. Dr. Roxana Zus, domnul Conf. Dr. Alexandru Nicolin și domnul Prof. Dr. Virgil Băran

Acest microprogram, lansat de Universitatea din București, Universitatea Autonomă din Madrid și Universitatea din Tübingen, oferă studenților și masteranzilor CIVIS posibilitatea de a dobândi competențe transdisciplinare în înțelegerea și analiza unor fenomene globale și transfrontaliere. De altfel, identificarea de soluții concrete pentru provocările globale – cum ar fi problemele legate de energie, climă și mediu – reprezintă un obiectiv de bază al Alianței CIVIS. Cursurile incluse în microprogram oferă cunoștințe aprofundate despre globalizare și procesele transfrontaliere, precum și oportunități de a reflecta asupra interconexiunilor globale în viața de zi cu zi. Acoperind o gamă largă de subiecte și abordări, cursurile oferite în acest program încurajează dezvoltarea competențelor inter- și transdisciplinare și a abilităților de rezolvare a problemelor pentru a face față problemelor sociale, culturale, economice, juridice, politice și ecologice ale perioadei actuale.

În acest fel, studenții sunt educați pentru a deveni actori responsabili într-o lume globalizată.

Informații complete privind acest microprogram pot fi accesate aici.

Alte detalii pot fi solicitate la următoarele adrese de e-mail:

alexandru-mihai.cartis@unibuc.ro (Alexandru-Mihai Carțiș – Universitatea din București)

pinedo@uam.es (Nadia Fernández de Pinedo – Universitatea Autonomă din Madrid)

peres-da-silva@uni-tuebingen.de (Glaucia Peres da Silva – Universitatea din Tübingen)

 


SELECȚIE PARTICIPANȚI LA ȘCOALA DE IARNĂ DIN CADRUL PROIECTULUI ERASMUS+ STUD.IO

În perioada 5-23 decembrie 2022 se va desfășura selecția pentru participarea la Școala de iarnă organizată în cadrul proiectului Erasmus+ "Sociability Through Urban Design Innovation” (STUD.IO) - cod 2020-1-IT02-KA203-079833.
Școala de iarnă este organizată de UNIVERSITATEA DIN BUCUREȘTI în colaborare cu UNIVERSITA DEGLI STUDI DI ENNA KORE, Italia,
UNIVERSITAT POLITECNICA DE CATALUNYA, Spania și SLOVENSKA POLNOHOSPODARSKA UNIVERZITA V NITRE, Slovacia, și va avea drept
țintă formarea de competențe necesare în realizarea de spații urbane de locuit care să cultive starea de bine și sociabilitatea locuitorilor.
Școala de iarnă va avea loc astfel:
- în perioada 16 - 29 ianuarie 2023 în localitatea Enna, Sicilia, Italia - în format fizic
- În perioada februarie - martie 2023 - în format online
Persoanele invitate să aplice pentru această oportunitate de dezvoltare profesională sunt studenții din toate ciclurile de studii -
licență, master și doctorat - ai Universității din București.
Dosarul de aplicație va conține:
1. Curriculum vitae - cu date de contact,2. O scrisoare de intenție, în care se va specifica motivul aplicației la Școala de iarnă,
3. Copii după documente referitoare la activitatea extracurriculară (acțiuni de voluntariat etc),
4. Copie după un certificat de cunoaștere a limbii engleze (cel puțin nivel B2). Sunt valabile inclusiv cele eliberate de CLS UB.
Prin proiect se asigură banii necesari pentru cheltuielile de transport, precum și cazarea și masa pe toată durata evenimentului.
Programul Școlii va include cursuri, activități practice, activități recreative (vizite la obiective istorice, întâlniri între studenții internaționali
etc).


Persoanele interesate sunt rugate să depună dosarul la adresa:

https://docs .google.com/ forms/d/e/1FAIpQLSfn1Mk1liByUtlTWfBpBvBAQMYJuCwRhK4gW47gsIjBwM2fAQ/viewform?usp=sf_link
La finalul Școlii de iarnă participanții vor primi diplome de participare din partea Universității din Enna Kore și credite ECTS din
partea Universității din București.


Calendar de selecție:
5 - 21 decembrie - depunere online a dosarelor prin accesarea link-ului de mai sus
21-22 decembrie - analiza dosarelor

22 decembrie - anunțarea rezultatelor preliminare și depunerea contestațiilor la adresa violeta.rotarescu@fpse.unibuc.ro
23 decembrie - soluționarea contestațiilor și anunțarea rezultatelor finale (lista de titulari și lista de rezerve)
Numărul de locuri disponibile - 10 locuri + 5 rezerve.
Persoană de contact: Conf. univ. dr. Violeta Rotărescu, Facultatea de Psihologie și Științele Educației - violeta.rotarescu@fpse.unibuc.ro


FACULTATEA
DE
FIZICĂ

PREZENTARE VIDEO
INFORMAŢII PUBLICE
PERFECTIONARE
CONCURSURI




© Facultatea de Fizică - Universitatea din Bucureşti