UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI
FACULTATEA DE FIZICĂ


ADMITERE 2025

Calendar admitere - sesiunea iunie-iulie 2025

  • Înscrieri: 20 iunie - 7 iulie 2025
  • Concursul de admitere 8 iulie 2025, ora 10:00
  • Afişarea rezultatelor 10 iulie 2025
  • Depunerea contestaţiilor 10-12 iulie 2025
  • Afişarea rezultatelor în urma soluţionării contestaţiilor: 13 iulie 2025
  • Termenul limită pentru confirmarea locului ocupat în urma concursului de admitere - 29 iulie 2025, ora 12:00
  • Lista documentelor necesare pentru înscriere este disponibilă aici

ÎNSCRIEREA SE POATE FACE ONLINE, ACCESÂND PAGINA ADMITERE ONLINE.

Platforma pentru înscrierea online va fi disponibilă începând cu data de 20 iunie 2025, ora 8:00 până în data de 7 iulie 2025, ora 14:00.

Vă rugăm să consultați periodic această pagină pentru actualizări.

Admiterea la studii universitare de licenţă pentru anul universitar 2025-2026 se va face pe baza unui test scris și a mediei generale obținute la examenul de bacalaureat. 
Pentru calculul mediei de admitere, testul scris are o pondere de 60%, iar media generală obținută la examenul de bacalaureat are o pondere de 40%.

Candidații pot opta pentru susținerea testului scris la una dintre disciplinele Fizică, Matematică, Informatică sau Chimie, conform programei de bacalaureat pentru liceele teoretice, profil real.
În cazul disciplinei Fizică, testul poate fi ales pentru unul dintre modulele:

  • Mecanică
  • Termodinamică
  • Electricitate
  • Optică

În cazul disciplinei Matematică, testul corespunde programei M2 pentru bacalaureat.
În cazul disciplinei Informatică, testul corespunde programei pentru bacalaureat - programare C/C++.
În cazul disciplinei Chimie, testul poate fi ales pentru unul dintre modulele:

  • Chimie anorganică
  • Chimie organică

Modele de teste sunt disponibile mai jos.

Clasificarea candidaților se face conform opțiunilor exprimate la momentul înscrierii, din lista programelor de studii propuse de facultate, în funcție de media de admitere, aplicând următoarele criterii de departajare:

  1. Media de admitere, calculată ca medie ponderată a rezultatului obținut la testul scris (60%) și media generală obținută la examenul de bacalaureat (40%).
  2. În caz de medii egale, departajarea se va face în funcție de nota obținută la testul scris.
  3. Dacă departajarea nu este posibilă nici după aplicarea acestui criteriu, va fi luată în considerare nota obţinută la examenul de Bacalaureat la proba obligatorie a profilului.
  4. Dacă egalitatea persistă, va fi luată în considerare nota obţinută la examenul de Bacalaureat la proba la alegere a profilului şi a specializării.

Vor fi înmatriculaţi direct, fără a trece prin procedura de admitere, candidaţii care au obţinut premii sau menţiuni eliberate de Ministerul Educaţiei la Olimpiadele naţionale/internaţionale de Matematică, Fizică, Astronomie şi Astrofizică, Informatică, Interdisciplinară "Ştiinţele Pământului" (pentru toate programele de studii), Chimie sau Biologie (pentru programul Fizică medicală), Olimpiada de inovare și creativitate digitală - secțiunea Roboți precum și premii sau mențiuni la Concursul Național de Robotică școlară NEXTLAB.TECH, concursuri internaționale de Robotică și Concursul de Robotică „Exploratori în Lumea Fizicii" organizat de facultate (exclusiv pentru programul de Robotică). Prin excepţie, pentru anul 2021, sunt acceptate premiile şi menţiunile acordate de asociații profesionale/universități organizatoare ale olimpiadelor/concursurilor enumerate.

Înscrierea se poate face direct la secretariatul facultății sau online aici. La înscrierea online vă rugăm să completaţi informaţiile cu privire la identitate cu diacritice acolo unde este cazul.

IMPORTANT: Pentru a creşte şansele de a fi admis la unul dintre programele de studii, în cazul înscrierii online, selectaţi la început TOATE programele de studii cu locuri finanţate de la buget, în ordinea dorită de dumneavoastră, după care puteţi selecta programele de studii care au locuri cu taxă. Distribuirea pe locurile disponibile se face conform criteriilor anunţate, parcurgând lista opţiunilor în ordinea aleasă de dumneavoastră.

Dacă se optează pentru înscrierea direct la secretariatul facultăţii, programul de lucru este:

  • Luni-Vineri: 9:00-14:00
  • Sâmbătă-Duminică: 9:00-12:00
  • Taxa de înscriere la concursul de admitere la studii universitare de licenţă este de 100 lei şi se poate plăti la momentul inscrierii la facultate sau online, prin completarea formularului disponibil la adresa www.po.unibuc.ro. Plata în numerar, la casieria facultății, nu va mai fi disponibilă, fiind posibilă exclusiv prin POS.
    Plățile în numerar vor putea fi efectuate exclusiv la casieria Universității din București, situată în Șoseaua Panduri nr. 90, în timpul programului de lucru luni-joi 09:00-15:00, vineri 09:00-13:00. Casieria va fi închisă în zilele de sâmbătă și duminică.
    Această măsură face parte din demersurile universității de digitalizare a proceselor administrative și de eficientizare a fluxurilor financiare, oferind totodată o experiență mai rapidă și mai sigură pentru candidați.

Documentele care reglementează admiterea la studii universitare de licență pentru anul universitar 2025-2026, la Universitatea din București, sunt disponibile aici.

 Planurile de învăţământ, pentru toate programele de studii sunt disponibile aici.

Oferta educațională*

Nr. Crt.

Domeniul de licenţă

Programul de studii
universitare de licenţă

Buget (locuri repartizate statistic)

Candidaţi de origine romă

Absolvenţi
de licee
situate în
mediul rural

Candidaţi provenind din sistemul
de
protecţie
socială

Candidați
cu nevoi educaționale speciale/dizabilități (CES)

Locuri SRI**

Total buget

Locuri
cu taxă

Total

1. Fizică Fizică 19 0 0 1 0 0 20 30 50
2. Fizică Fizică
(în lb. engleză)
15 0 0 0 0 0 15 25 40
3. Fizică Fizică medicală 17 1 1 1 0 0 20 30 50
4. Fizică Fizică informatică 15 0 0 0 0 0 15 35 50
5. Ştiinţe inginereşti aplicate Fizică tehnologică 12 1 1 0 0 1 15 35 50
6. Mecatronică și Robotică Robotică 14 0 1 0 0 0 15 33 48
  TOTAL   92 2 3 2 0 1 100 188 288

*Distribuția locurilor alocate facultății a fost avizată de Consiliul de administrație al Universității din București și urmează a fi propusă spre aprobare Senatului universitar. Locurile destinate candidaților proveniți din sistemul de protecție socială sau candidaților cu nevoi educaționale speciale vor fi realocate (ca locuri finanțate de la buget, distribuite statistic) dacă la finalul perioadei de înscrieri nu există solicitări.
**Pentru fiecare domeniu, ultima medie de admitere pe locurile finanțate în beneficiul Serviciului Român de Informații trebuie să fie mai mare sau egală decât ultima medie de admitere a domeniului, luând în considerare mediile pe locurile finanțate de la buget și pe locurile cu taxă (fără a lua în considerare locurile speciale pentru candidații de etnie rromă, candidații provenind de la licee din mediul rural sau cei care provin din sistemul de protecție socială).

Regulamentul de admitere la studii universitare de licență al Universității din București este disponibil aici


Pentru informații suplimentare vă rugăm să vă adresați prin e-mail la: secretariat@fizica.unibuc.ro


Modele pentru testele de admitere

FACULTATEA DE FIZICĂ

---Noutăţi---

Universitatea din București, prima universitate din România și pe poziția 93 la nivel mondial pentru implicarea în activități de dezvoltare durabilă, conform Times Higher Education Impact Rankings 2025

UB, pe locul 3 în lume la impactul și contribuția la obiectivul „Egalitatea de gen”

Universitatea din București este prima universitate din România și pe locul 93 la nivel mondial conform Times Higher Education Impact Rankings 2025, unul dintre cele mai cunoscute clasamente din spațiul academic internațional, care evaluează universitățile cu cea mai mare implicare în activități specifice dezvoltării durabile.

Este pentru prima dată când o universitate din România se situează în primele 100 de universități în clasamentul general Times Higher Education Impact Rankings 2025.

La nivel național, dintre cele 25 de universități incluse în clasament, Universitatea din București, care se află pe primul loc, este urmată de trei universități membre ale Consorțiului Universitaria: Academia de Studii Economice din București (201 – 300), Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (401 – 600) și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (401 – 600).

Universitatea din București, în primele 3 universități din lume pentru impactul și contribuția la obiectivul „Egalitatea de gen”

Criteriile în funcție de care sunt evaluate instituțiile de învățământ superior în acest clasament au la bază cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) incluse în Agenda 2030. Metodologia de clasificare ia în calcul pentru fiecare instituție punctajele pentru primele trei cel mai bine poziționate obiective, la care se adaugă, în mod obligatoriu, „Obiectivul 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor”. Pentru ediția din acest an, Universitatea din București a raportat pentru 9 dintre cele 17 obiective. În cazul a șapte dintre cele nouă Obiective raportate, Universitatea din București se află pe prima poziție la nivel național. Este vorba despre „Obiectivul 4 – Educație de calitate”, „Obiectivul 5 – Egalitate de gen”, „Obiectivul 8 – Muncă decentă și creștere economică”, „Obiectivul 10 – Inegalități reduse”, „Obiectivul 11 – Orașe și comunități durabile”, „Obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții eficiente”. Acestora li se adaugă „Obiectivul 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor”, unde rezultatele universităților din România, afișate în ordine alfabetică, poziționează Universitatea din București și Academia de Studii Economice din București pe primul loc la nivel național și în intervalul 101 – 200 la nivel internațional.

Scorul cel mai bun obținut de Universitatea din București este pentru „Obiectivul 5 – Egalitate de gen”, unde, conform Times Higher Education Impact Rankings 2025, instituția ocupă locul 3 la nivel mondial.

Această poziționare excepțională în top 100 mondial la nivel general pentru implicarea în activități de dezvoltare durabilă și top 3 pentru egalitatea de gen reconfirmă misiunea Universității din București de a fi un spațiu al excelenței, al incluziunii și al responsabilității sociale. Este o recunoaștere a eforturilor susținute ale întregii comunități academice și o încurajare să continuăm prin educație și cercetare, construcția unui viitor sustenabil pentru societatea românească și pentru întreaga lume. Acest rezultat nu este doar un motiv de mândrie, ci și un angajament reînnoit de a acționa în mod concret pentru reducerea inegalităților, promovarea echității, protejarea mediului și consolidarea parteneriatelor care produc schimbare reală. Universitatea din București va rămâne un actor activ și responsabil în transformarea educației și a societății, în România și dincolo de granițele ei”, declară rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda.

De asemenea, Universitatea din București se regăsește între primele 25 de universități din lume pentru „Obiectivul 4 – Educație de calitate” și între primele 36 universități din lume pentru „Obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții eficiente”.

Obiectivul 11 – Orașe și comunități durabile” poziționează Universitatea din București între primele 83 de universități din lume, în timp ce pentru „Obiectivul 8 – Muncă decentă și creștere economică”, Universitatea din București se situează în clasamentul Times Higher Education Impact Rankings 2025 pe poziția 84.

Nu în ultimul rând, Universitatea din București este situată în intervalul 101 – 200 pentru „Obiectivul 1 – Fără sărăcie”, în intervalul 301 – 400, alături de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru „Obiectivul 10 – Inegalități reduse” și în intervalul 401 – 600, pentru „Obiectivul 3 – Sănătate și bunăstare”.

Prin această performanță fără precedent, Universitatea din București își reconfirmă statutul de lider al învățământului superior din România dovedind că este un partener academic prestigios la nivel internațional. Clasarea în primele 100 de universități din lume în domeniul dezvoltării durabile reflectă consecvența cu care UB promovează valori precum echitatea, responsabilitatea socială, educația de calitate și implicarea activă în viața comunității. Acest rezultat este totodată un angajament ferm pentru viitor: continuăm să construim o universitate ancorată în realitate, care răspunde și se adaptează nevoilor societății, deschisă și capabilă să răspundă provocărilor globale prin cunoaștere, colaborare și inovație.

Clasamentul complet, precum și metodologia de realizare a ierarhiei universităților în funcție de implicarea în activități specifice dezvoltării durabile, pot fi consultate aici.


PREZENTARE VIDEO
INFORMAŢII PUBLICE
PERFECTIONARE
CONCURSURI




© Facultatea de Fizică - Universitatea din Bucureşti